Milieustickers en vignetten in Europa: een overzicht met de regels

europa

Echte natuur behouden

Met de auto bepaalde landen, regio’s en steden verkennen brengt een groot aantal interessante voordelen met zich mee. U kunt gaan en staan waar u wilt en op deze manier op uw eigen tempo kennismaken met de schoonheden van de regio waarin u op vakantie bent of gewoon doorheen rijdt. Dit gezegd zijnde is het ook zo dat er een groot aantal factoren zijn waar u rekening mee dient te houden. Het is bijvoorbeeld zo dat u tegenwoordig tijdens een reis met de auto doorheen Europa geconfronteerd zult worden met allerhande milieuzones waar u een milieuvignet moet kunnen voorleggen. Ondanks het feit dat het doel van dergelijke vignetten op zich als nobel kan worden omschreven is het vaak voor reizigers niet duidelijk waar zij nu precies rekening mee dienen te houden. Omwille van deze reden hebben wij voor u een overzicht opgesteld met regels met betrekking tot milieustickers en vignetten in Europa.

Duitsland

Een groot aantal Duitse steden beschikt over een zogenaamde ‘Umweltzone’. Het betreft hier een zone waar uitsluitend auto’s in mogen die beschikken over een groene of gele milieusticker. Op het ogenblik dat u op het punt staat om een dergelijke zone binnen te rijden wordt er een bord getoond waarop de toegestane milieustickers worden vermeld. Ondanks het feit dat deze borden er moeten staan zult u kunnen vaststellen dat in de praktijk veelal uitsluitend een groene sticker staat aangegeven.

Frankrijk

Verschillende Franse steden beschikken over een milieuzone die ‘Zone à Circulation Restreinte’ wordt genoemd. Een dergelijke zone is uitsluitend voorbehouden voor auto’s die over de juiste milieusticker beschikken. Er wordt alvast een onderscheid gemaakt tussen zes verschillende categorieën. Heeft u nood aan een Crit’Air-vignet? In dat geval moet u er rekening mee houden dat deze uitsluitend op voorhand kan worden besteld via de website certificat-air.gouv.fr. De zones die zijn terug te vinden in verschillende steden verspreid over Frankrijk gelden vaak uitsluitend op het ogenblik dat er sprake is van een smogalarm.

Bovenstaande geldt voor Rijsel (Lille), maar ook voor Grenoble, Lyon, Toulouse evenals Straatsburg. De zone van Parijs geldt het hele jaar door, maar uitsluitend op weekdagen van 08h00 in de morgen tot 20h00 in de avond. In Frankrijk kunt u niet alleen geconfronteerd worden met de ‘ZCR’, bovendien is er ook nog de ‘ZPA’, namelijk de ‘Zone de Protection de l’Air’. Het betreft hier een omvangrijkere zone welke meerdere gemeentes kan omvatten. De ZPA is uitsluitend van toepassing op dagen waarop er sprake is van luchtvervuiling.

Italië

Steeds meer Italiaanse steden kiezen er voor om een milieuzone af te bakenen. Het gaat hierbij om de ‘Zona a Traffico Limitato’ welke steeds wordt aangegeven met behulp van een bord. Belangrijk om weten is dat er aan de grenzen van deze zone steeds camera’s met nummerplaatherkenning worden geplaatst. Deze registreren elke auto die de zone binnen rijdt. Let op, is uw hotel gelegen in een dergelijke zone? Geef dan op voorhand uw nummerplaat door aan het hotel zodat deze hier een melding van kan maken. Indien u dit niet doet riskeert u namelijk een boete.

Portugal & Spanje

In Portugal bestaan er twee zones die voor toeristen eigenlijk nauwelijks ten opzichte van elkaar te onderscheiden zijn. Bezoekt u Lissabon? Hou er dan rekening mee dat hier een ‘Zona de Emissões Reduizidas’ van kracht is welke geldt op werkdagen tussen 07h00 & 21h00. Ook steeds meer Spaanse steden hebben er voor gekozen om een milieuzone in te voeren. Verder zijn er ook nog de autoluwe zones in bijvoorbeeld Madrid waar u zonder een vergunning niet in mag. Op het ogenblik dat uw hotel in een dergelijke zone is gelegen dient u dit op voorhand te melden. De milieuzone van die andere Spaanse grootstad Barcelona is uitsluitend van kracht bij sterke luchtvervuiling. De controle gebeurt hier met een milieuvignet welke te koop is in alle Spaanse postkantoren. Rijdt u met een buitenlandse auto in Barcelona? Dan hoeft u geen vignet aan te kopen.

Wat met de andere landen in Europa?

Steeds meer landen kiezen er voor om milieuzones in te voeren waar vaak zeer specifieke eisen voor gelden. Omwille van deze reden is het altijd van belang om u voor uw vertrek goed in te lichten over de geldende regelgeving in de landen waar u naar op vakantie gaat. In het Verenigd Koninkrijk kan er bijvoorbeeld in de Engelse hoofdstad Londen een ‘Congestion Charge’ worden geheven op werkdagen. Ook in verschillende steden in Zweden zoals in Stockholm en Göteborg is een dergelijke taks ingevoerd. Enkele andere Europese landen zoals Denemarken en Tsjechië beschikken bovendien over beperkende maatregelen, maar deze gelden veelal uitsluitend voor vrachtvervoer. Motorhomes blijven (vooralsnog) buiten schot.

Over: danny

Fly Drive deals

FlyDriveReizen blog


Handige reistips & deals

4x inspiratie voor een onvergetelijke vakantie naar Spanje

4x inspiratie voor een onvergetelijke vakantie naar Spanje

Spanje is een erg populaire vakantiebestemming. En dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt er zowel terecht voor een zonnige stedentrip, een vakantie op een ...

Welke luchthavens zijn het meest geschikt voor vliegen naar Bali

Welke luchthavens zijn het meest geschikt voor vliegen naar Bali?

Als je een reis naar Bali plant, is het kiezen van de juiste luchthaven een belangrijke stap in het boekingsproces. Bali is een populaire vakantiebestemming en ...