Waarom Montenegro Je Volgende Reisbestemming Zou Kunnen Worden

algemeen

Dit kleine landje met iets meer dan 600.000 inwoners is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor vakantie. Toch is dit niet terecht, want Montenegro heeft ontzettend veel te bieden. Omdat het zo klein is, kun je het land in één dag doorkruisen. Dat biedt je ook de gelegenheid om je volledig in de cultuur onder te dompelen. Met bergen, bossen, stranden en talloze historische bezienswaardigheden is er voor ieder wat wils.

Veilig en voorbereid

Montenegro is een veilig land voor reizigers. Je loopt er ongeveer dezelfde veiligheidsrisico’s als in Nederland. Toch kan het geen kwaad om de nodige maatregelen te treffen voor en tijdens je reis. Laat waardevolle spullen liever thuis en laat achterblijvers weten welke route je aflegt en waar je verblijft. Wees voorzichtig met openbare netwerken en als je deze toch gebruikt, schakel een VPN in. Zo voorkom je dat hackers je gegevensverkeer onderscheppen en dat je virussen en malware op je smartphone installeert. In plaats van malware verwijderen kun je je bij terugkomst dan concentreren op het maken van een mooi fotoalbum.

Fotogeniek

Want foto’s zul je tijdens je reis ongetwijfeld maken. De prachtige natuur en middeleeuwse stadjes lenen zich uitstekend voor mooie kiekjes. Bijkomend voordeel is dat er vrijwel geen andere toeristen op de foto’s zullen staan. Dit onontdekte pareltje in de Balkan is dan ook de perfecte bestemming voor reizigers die het massatoerisme willen vermijden. Neem de tijd om in alle rust de volgende bezienswaardigheden te bezoeken:

Podgorica

De hoofdstad van Montenegro is gesticht op de plek waar twee rivieren samenkomen, de Ribnica en de Morača. Langs de oevers van de rivieren vind je verschillende stranden, waar je een verfrissende duik kunt nemen en picknicken. Watersportliefhebbers kunnen hier raften en kajakken. Maak ook wat tijd vrij om door de smalle straatjes van het historisch centrum te dwalen. Bezoek de Ottomaanse klokkentoren, Sahat Kula, en de imposante Orthodoxe kathedraal, Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja.

Het gebied wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond, dus je vindt hier ook interessante vindplaatsen uit de Oudheid. Op 4 km van het stadscentrum vandaan, vind je ruïnes van de Illyrische stad Docleia. In Medun, 13 km van Podgorica vandaan, kun je de overblijfselen van Medeon bezoeken. Na een lange dag  kun je bijkomen in een van de vele restaurantjes om je vervolgens in het bruisende nachtleven te storten.

Kloosters en kastelen

Aan kloosters en kastelen geen gebrek. Overal vind je sporen terug van de eeuwenoude geschiedenis van Montenegro. Eén stad is historisch van zo’n groot belang, dat het zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft verworven. Een bezoek aan Kotor mag dan ook zeker niet ontbreken. Maak een reis door de tijd en wandel langs de 8e-eeuwse klokkentoren, de 12e– eeuwse kathedraal van St. Tryphon en het 19e-eeuwse Napoleontheater. De middeleeuwse grafstenen in Durmitor en Plužine prijken ook op deze Werelderfgoedlijst en zullen je ongetwijfeld in mystieke sferen brengen.

Voor een echte spirituele ervaring beklim je de 3km lange trappen die naar het klooster van Sint Vasilije van Ostreg leiden. Binnen de Orthodoxe wereld geldt dit klooster als één van de meest bezochte spirituele plekken. Ook aanhangers van andere religieën komen hier in hun gebeden aan de heilige om een wonder vragen. In het klooster van Cetinje kun je eeuwenoude relikwieën, zoals de rechterhand van Johannes de Doper en een stuk van het Heilige Kruis, bewonderen.

Welzijn

Een vakantie in Montenegro bevordert je spirituele, maar ook je fysieke welzijn. Doe mee aan een Detox School in de zomermaanden of volg een 15-daagse mozaïekcursus tijdens het Bar-festival in Stari Bar. Ga kamperen bij het meer van Skadar of doe een salsacursus op het strand. Of doe het allemaal, want het land is compact genoeg om niet te hoeven kiezen.

Over: Sander Wijdemans

Fly Drive deals

FlyDriveReizen blog


Handige reistips & deals

Fly drive vakantie met de camper

Fly drive vakantie met de camper

Ben je op zoek naar een ultieme avontuurlijke vakantie? Wil je genieten van de vrijheid van reizen en tegelijkertijd comfortabel verblijven? Dan is een fly driv...

4x inspiratie voor een onvergetelijke vakantie naar Spanje

4x inspiratie voor een onvergetelijke vakantie naar Spanje

Spanje is een erg populaire vakantiebestemming. En dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt er zowel terecht voor een zonnige stedentrip, een vakantie op een ...