Steeds meer mensen weten te genieten van de natuur zoals ze is. Natuurlijk, een geheel verzorgde vliegreis en een verblijf in een viersterrenhotel blijft velen bekoren, maar tijdens de pandemie bleven we noodgedwongen wat vaker in eigen land. Daar leerden we het kamperen herwaarderen. Deze trend zet zich door. Of je er nu met een rugzak en tentje op uit trekt, of je boekt een vliegreis naar een ver oord waar een camper op je staat te wachten, kamperen is weer helemaal van deze tijd. Zou het niet mooi zijn om écht in de vrije natuur te kamperen? Dit zogenaamde wildkamperen is echter op de meeste plekken verboden, maar zeker niet overal.
Wildkamperen in Europa
Je hebt niet altijd zin om met je tentje of camper op een officiële camping te staan. Je zoekt rust en intimiteit en je wilt zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Dit kan, wanneer je kiest voor wildkamperen. Voor wildkamperen in Europa is er één streek waar je van zoveel mogelijk vrijheid geniet: Scandinavië. Je zou Finland, Noorwegen en Zweden gerust het mekka voor wildkampeerders mogen noemen. Ook in Schotland heb je meer vrijheden dan in andere Europese landen. In de rest van Europa, van IJsland tot Roemenië, ben je aan strenge regels gebonden. Wildkamperen is verboden, tenzij je toestemming hebt van een boer of landeigenaar. Je bent gebonden aan officiële campings en speciale, hiertoe aangewezen plekken. Boetes voor wildkamperen kunnen oplopen tot EUR 150,-. In veel landen, met name Spanje, wordt actief gehandhaafd.
Wildkamperen op andere continenten
Ergens kun je het misschien wel begrijpen. In een werelddeel dat traditioneel zo dichtbevolkt is als Europa, gaan we streng om met onze openbare ruimtes. Hoe zit dat op andere continenten, waar veel meer grote natuurgebieden zijn en veel minder bewoning? Neem bijvoorbeeld Noord-Amerika, Australië of Zuidelijk Afrika. Helaas zijn de regels daar ook streng, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. In de Verenigde Staten is wildkamperen mogelijk met toestemming van de landeigenaar, maar je kunt ook terecht in nationale parken, op speciaal aangewezen plekken. Je hebt meer dan voldoende keuze. Ook is het mogelijk om te wildkamperen op grond dat onder het beheer van het Bureau of Land Management valt. In Australië mag je uitsluitend op kampeerplekken overnachten. In de outback is veel land in privébezit. Vaak geven de eigenaars toestemming, als je ze beleeft en met respect benadert. In zuidelijk Afrika, zoals Zuid-Afrika en Botswana, vind je kampeerplaatsen bij safari lodges en in nationale parken, maar vaak moet je van tevoren reserveren. Overtreed je de regels en overnacht je in een gebied dat aan een bepaalde bevolkingsgroep of stam toebehoort, kunnen de straffen aanzienlijk zijn. Doe dit dus nooit.
Wildkamperen – dit zijn de regels en goede gewoontes
Scandinavisch wildkamperen is toegestaan, mits je je aan bepaalde, logische, regels houdt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Minimaal 150 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde bewoning
- Je kampeerplek schoon achterlaten
- Alleen vuur stoken op plekken waar dat is toegestaan
- Niet langer dan 24 uur op dezelfde plek verblijven
In Schotland mag je wildkamperen, maar moet je tent of camper binnen 14 meter van de weg staan, mocht je het langs de weg willen plaatsen.
Als je met toestemming van een landeigenaar op diens landgoed kampeert, hou je je uiteraard aan dezelfde logische regels. Je respecteert de natuur en het land van de rechtmatige eigenaar en je mag je vervolgens welkom voelen. Neem altijd een GPS-apparaat of een smartphone mee, zodat het thuisfront je kan lokaliseren, mocht er iets misgaan. Maak een voorlopige routeplanning en geef deze door aan vrienden of familie, of je nu kiest voor een camperreis of ter plekke met het openbaar vervoer gaat.
Een fly-drivereis en met een camper wildkamperen – ultieme vrijheid
Wildkamperen is rustgevend en avontuurlijk. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en beleeft kamperen als nooit tevoren. Hou je aan de regels, respecteer de cultuur en natuur van je bestemming en gebruik je gezonde verstand. Zo ga je een mooie vakantie tegemoet.